Couveuse nazorg ; Pre-dysmature pasgeborene

Couveuse nazorg; Pre-dysmature pasgeborene

KCKZ accreditatie; 3 punten (cat.B)

Deze scholing richt zich op de kraamzorg die gegeven wordt aan clienten waarvan de pasgeborene opgenomen is geweest op de couveuse afdeling van het ziekenhuis (MC-neo en IC-neo).

Het komt met regelmaat voor dat de kraamvrouw in aanmerking komt voor couveuse nazorg nadat haar kind op de couveuse afdeling heeft gelegen.
Afhankelijk van de ziektenkosten verzekering komt deze zorg in aanmerking voor vergoeding. Het gezin kan ook kiezen om deze zorg zelf te bekostigen.

Voor veel ouders is deze zorg een belangrijke aanvulling in de overgang van de 24 uurs ziekenhuis zorg naar de zelfstandige thuiszorg voor de pasgeborene.

Centraal tijdens deze bijeenkomst staat de zorg voor de pasgeborene na opname op de couveuse afdeling en de specifieke aandachtspunten en observaties die men in acht kan nemen in de zorgverlening thuis.  Daarnaast is er aandacht voor de coaching van de moeder en haar partner bij het proces van zelfstandigheid in de thuissituatie.
Om meer inzicht te krijgen in de situatie tijdens de opname en de specifieke zorg voor de premature en de zieke pasgeborene wordt aan de hand van veel voorkomende complicaties en casus het zorg traject voor deze kinderen besproken.

Er worden ook verschillende handvatten gegeven om de zorg tijdens de couveuse nazorg periode zo goed mogelijk invulling te geven en ook de mogelijke gevoelens van "onzekerheid" en soms "angst" bij de ouders bespreekbaar te maken.

Items die behandeld worden zijn o.a.:

- zorgtraject tijdens een opname op een MC e/o IC couveuse afdeling
- zorg rondom de geboorte
- verschillen tussen prematuur en a terme pasgeborene
- ontwikkelingsgerichte zorg
- early feeding skills
- de ouders; coaching en rol
- de weg naar het ontslag
- aandachtspunten in de kraamzorg
- casus bespreking

De docenten zijn gespecialiseerd Kinder- en Neonatologie verpleegkundige met ruime ervaring in het geven van onderwijs aan kraamverzorgenden en verpleegkundigen.

 

© 2012 - 2024 Vrouw&Zorg-VrouwenZorg | sitemap | rss