Hechting en gehechtheid

Workshop hechting

Het belang van hechting tussen ouder en kind wordt steeds meer onderkend binnen de literatuur en wetenschap. Professionals in de zorg rondom zwangerschap, bevallen, kraamtijd en pasgeboren kind dienen zich bewust te zijn van de belangrijke rol die ze hierbij kunnen spelen.

Deze workshop geeft kennis over veilige en onveilige hechting en consequenties daarvan. De ontwikkeling van de hersenen van de baby in relatie tot hechting wordt besproken. De zorg die hieruit voortvloeit noemen we ontwikkelingsgerichte zorg.

Afstemming tussen de baby en ouder is doorslaggevend voor de latere cognitieve, sociale en emotionele ontwikkeling. De vaardigheden om het gedrag van de baby te kunnen observeren en interpreteren zijn daarom essentieel in de zorgverlening. Het is een investering in de toekomst om de ouders te leren begrijpen hoe hun baby communiceert.

Tijdens de workshop gaan we middels video beelden baby’s  observeren en benoemen wat er in het gedrag zichtbaar is. Hieruit vloeien praktische tips en trics voort die je in de dagelijkse zorg kunt toepassen en adviseren aan ouders. De functie van huid-op-huidcontact, rooming in (veilig slapen) en het gouden uur na de geboorte en de invloed op hechting komt ook aan bod.

In de meeste gevallen gaat de hechting tussen moeder en kind gelukkig goed, maar hoe signaleer je problemen en hoe ga je daar dan mee om? Het gaat hier niet alleen om de eerste 8 of 10 dagen van de kraamtijd, maar ook nadien als de kraamverzorgende haar zorg heeft afgesloten. Als we als zorgverleners ouders hierop kunnen voorbereiden hebben we een grote rol in de toekomst van zowel ouder als kind. En als je er zelf niet uitkomt als zorgverlener of denkt dat er echt een probleem speelt, wie kun je dan inschakelen en wat voor organisaties kun je aan ouders adviseren?

Bovenstaande vergt communicatieve vaardigheden. Hoe adviseer je ouders zonder het belerend te brengen? En hoe open je nu eigenlijk zo’n gesprek over hechting. Ook dit gaan we bespreken met de groep. Hoe doet iedereen dit nu, wat zou je graag willen leren en hoe pak je dit aan.

Programma interactieve workshop:

Duur: 2.5 uur
- Bespreking voorbereiding en inventariseren casus en vragen vanuit de deelnemers
- Video observatie en nabespreking
- Casus bespreking
- Zorg en coachingsnetwerk
- Oefenen van praktijk skills

Voorbereiding:
- E-reader
- E-toetsing

KCKZ punten: 4 punten
 

© 2012 - 2021 Vrouw&Zorg-VrouwenZorg | sitemap | rss