Complementaire zorg o.a. Rebozo

Complementaire zorg trainingen

Vanaf 2022 organiseert Vrouwenzorg diverse scholingen die zich meer richten op aanvullende zorg. Deze scholingen zijn geschikt voor kraamverzorgenden, doula's, verpleegkundigen, verloskundigen en A(n)IOS.

Wat is complementaire zorg?
Complementaire zorg is aanvullende zorg, die gegeven wordt naast de reguliere (gewoonlijke) zorg die de cliënt ontvangt. Deze aanpak kan de cliëntgerichte zorg die je wilt verlenen juist versterken.

Het uitgangspunt bij het geven van complementaire zorg is het holistische denkbeeld. Je kijkt als zorgverlener hierbij dus naar alle aspecten die een rol kunnen spelen bij het zorgprobleem dat de cliënt ervaart. Je stemt vervolgens daar de zorg op af. Soms kun je daarbij ook keuzes maken met de cliënt voor een aanpak die zich richt op de combinatie van lichamelijke, emotionele, mentale, spirituele en sociale behoeften.

De toepassing van massage zoals de rebozo massagetechnieken, babymassage, inzichten vanuit Haptonomie, Accupunctuur, Mindfullness, "dragen" en yoga ontspanningsoefeningen zijn daar een goede voorbeelden van.


Waarom complementaire zorg?
In de rol van zorgprofessional ben je continue bezig om in samenspraak met de client te kijken naar zorg die passend is en afgestemd op het zorgprobleem en de persoonlijke behoefte.  Het is dan ook goed om je naast de reguliere kennis te verdiepen in aanvullende inzichten en technieken.  Deze inzichten en vaardigheden kunnen je helpen de dagelijkse zorg nog beter af te stemmen of de client bewust te maken van aanvullende zorgopties.

Een veel gehoorde opmerking "zweverig bedoening"  is misschien toch te makkelijk. Veel zorgprofessionals zien dat de client niet haar gewenste situatie bereikt middels alleen de reguliere zorg. In het verwerken van o.a. traumatische en schokkende gebeurtenissen zien we dan ook dat de aanvulling met "mindfullness" naast EMDR en RET (cognitieve) therapie zeer positieve resultaten geeft.

 

Professionalisering
De beroepsvereniging van verzorgenden en verpleegkundigen Nederland (V&VN) hebben voor deze zorg ook een eigen afdeling opgezet. Binnen deze afdeling hebben verzorgenden en verpleegkundigen in de complementaire zorg zich verenigd als platform van expertise, ontmoeting en kennisdeling. 

 

VrouwenZorg scholingsaanbod
Het scholingsaanbod bestaat uit o.a. de volgende onderwerpen:

 • Rebozo massage technieken in de verloskunde
 • Basis ontspanningsmassage technieken in de verloskunde
 • Basis babymassage technieken
 • Haptonomie en verloskunde
 • "Dragen"; draagdoektechnieken tijdens zwangerschap en kraamperiode


 

 

 • Rebozo massage Workshop
  Rebozo massage Workshop

  Vrouwenzorg Rebozo massage workshop kraamzorg, verloskundige, verpleegkundige
  Complementaire zorg voor zorgprofessionals binnen de geboortezorg / verloskunde

  € 95,00
© 2012 - 2024 Vrouw&Zorg-VrouwenZorg | sitemap | rss