Achtergrond informatie

Bestelling 1 van 4

Uitgangspunt voor het VrouwenZorg scholingstraject is het Competentieprofiel van klinisch kraamverzorgende (VrouwenZorg 2022).
Het profiel van klinisch kraamverzorgende heeft haar basis in het Beroepscompetentieprofiel Kraamverzorgende uit 2016.
De basis kraamverzorgende wordt opgeleid voor 1e lijns zorg en mist hierdoor aanvullende kennis en vaardigheden voor de klinische zorgsituaties.
VrouwenZorg heeft in het opstellen van het profiel klinisch kraamverzorgende de focus gelegd op de specifieke setting van de klinische verloskunde.

Aanvullende kennis en vaardigheden dragen bij aan een optimale patientenzorg en verbetering van de inzet en samenwerking met de verpleegkundige en verloskundige.

Verloskunde units kiezen voor een verschillende invulling voor de functie van de klinisch kraamverzorgende. VrouwenZorg maakt het mogelijk om zowel volgens het profiel klinisch kraamverzorgende het scholingstraject in te gaan of juist te kiezen voor een optimale afstemming op eigen unit.

VrouwenZorg heeft de optie voor profielgericht opleiden waarbij kennis en vaardigheden samenhang hebben met de functie en inzet van de klinisch kraamverzorgende.
Deze insteek maakt voor de klinisch kraamverzorgende, collega zorgprofessionals en werkgever duidelijk waar de mogelijkheden en grenzen liggen voor wat betreft de inzet in de klinisch verloskundige setting.

Klinische zorgvragercategoriën

De zorgvrager populatie voor de klinisch kraamverzorgende bestaat uit: 

  • zwangere cliënten vanaf 36 weken zwangerschapsduur
  • barende cliënten vanaf 36 weken zwangerschapsduur
  • kraamvrouwen tot en met een postnatale periode van 6 weken 
  • pasgeborenen vanaf 36 weken zwangerschapsduur 

Indien de kraamverzorgende op een Moeder-Kind unit werkt met zorg voor de laagcomplexe stabiele "zieke" pasgeborene van 32-36 weken zwangerschapsduur, kan de bijscholing optioneel worden aangepast met extra scholingsbijeenkomsten (2-3). 

Complexiteit 

De zorgcomplexiteit is laag tot laag-midden complex, veelal voorspelbare, niet levensbedreigende situaties.
De zorg verloopt over het algemeen middels standaarden/protocollen/richtlijnen.  De klinisch kraamverzorgende is ook in staat om in onverwachte en acute situaties in opdracht assistentie te verlenen. Daar waar nodig zal zij zelfstandig zorg verlenen tot ingeroepen hulp aanwezig is.
De uitvoering van zorg is zowel zelfstandig als onder supervisie.

Specificering van de populatie, complexiteit, verantwoordelijkheid en vaardigheden is in het opleidingsprofiel en  profiel "Klinisch Kraamverzorgende" uitgewerkt.


Neem contact op met VrouwenZorg voor specifieke vragen.
e-mail: info@vrouwenzorg.nl

 

© 2012 - 2024 Vrouw&Zorg-VrouwenZorg | sitemap | rss